Use my head!


Így készült: Amber Smith 'Introspective'

Február 18-án jelent meg az Amber Smith zenekar 'Introspective' című nagylemeze a litván M.P.3. Records gondozásában.



Az album grafikai tervezésének folyamatát most azért mutatom be, mert egy grafikus életében (sajnos) elég ritkán fordul elő, hogy egy alapvetően popzenei album ennyi agyalást és befektetett energiát igényelne.

A lemez

Ismét adott egy koncept album, korai David Bowie, Gary Numan, Roxy Music, Morrissey, Kraftwerk és Depeche Mode hatásokkal. A gitárok mellett a hangszerelés erős hangsúlyt fektet az analóg szinti hangokra. Az Introspecive cím jól összegzi a 11 szám hangulatát / tartalmát, ráadásul egy eléggé hosszan tartó (baráti) beszélgetés után a dalszövegek keletkezésének súlyos körülményeit is megismerhettem.

A tervezés

A bemutatkozó kislemeznél már megjelent a cím betűinek szétszedése, amit az albumnál is folytattam. Egyfajta kód-rendszerre (Coded), vagy inkább rejtvény szerű ábrázolásra törekedtem.

(nagyításhoz klikk a képre!)

A typo adott volt, az illusztrálásra először natúr emberi testrész-montázsokat szerettem volna a háttérben használni. Az első terveket a zenekar azonban visszadobta, mert nem tudtak vele azonosulni.










(Nagyításhoz klikk a képekre!)

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkoriban elég sok These New Puritans-t hallgattam, és valahol tudat alatt biztos hatott rám az ő vizuáljuk...lehet, hogy megkeresem őket és a következő lemezüknél majd tovább vihetem ezt a vonalat, mert erre a testrész-montázs dologra kicsit rá is kattantam).

A testrészeket - amelyek eredetijét Lékó Tomitól kaptam - azért továbbra is megtartottam és a szintihangokból kiindulva digitalizáltam őket. Először digicammal sorra rögzítettem, majd egy digitális fényképezőgéppel TV képernyőről újrafotóztam őket, miközben oda-vissza tekeréssel digitális zajokat hoztam létre. A végső illusztrációk végül is ezek lettek, csak nagyon picit nyúltam hozzájuk photoshopban.






(Nagyításhoz klikk a képekre!)

A megfejtés

A borító végső formája a typográfia miatt leporelló lett, amit teljesen szét kell hajtanunk, ha a számcímeket szeretnénk kibogarászni. A címek elhelyezkedése (megfejtése) itt látható:

Inrospective

1980

Coded

Select All / Delete All

Brazil

Hectic

Treading Water

Welcome to CIA

Simon Says

Father

My Final Plea

(Nagyításhoz klikk a képekre!)

+
A misztika

Az anyag már a nyomdában volt, amikor Imre, a zenekar frontembere küldött nekem egy levelet ezzel a szöveggel:
"tegnap megvettem Bowie 1976-os "Station to Station" című lemezét, amit ugyanúgy sokat hallgattam amikor jött a Bowie kattanásom, de nem volt meg CD-n, és soha nem is láttam a belső borítót, ehhez képest a CD belsejében van ez a kép, csatolom..."


A kép Bowiet ábrázolja, amint egy krétával vonalakkal összekötött betűket/ábrákat rajzol. Én Bowie munkásságát kb. az Outside (1995) óta követem, a korábbi fontosabb lemezeit - tudom szégyen -, max. mp3 formátumban ismerem, ezért én is utánanéztem mi is lehet ez.
A mester akkoriban éléggé rá volt kattanva az ezotériára, és a fent közölt képen - ami az említett album belső borítóján található -, éppen az élet fáját rajzolja, ami a Kabbalában (a zsidóság ezoterikus tana) a tíz szefira működését ábrázolja. "A világ tíz sugárban alakul ki Isten szelleméből. Ezek az őserők képezik minden dolog alapját. Aki megérti őket, megérti a lét titkát."

Nos én alapvetően egy szkeptikus ember vagyok, de amikor ilyen dolgokkal találkozom, azért meg-meginogok egy kicsit.

Címkék: , ,




© 2006 Use my head! | Blogger Template by Grotesque Design.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.
First Aid and Health Information at Grotesque Design